Jut & Jul, een onafscheidelijk stel

17 januari

Jut hoort bij Jul, als peper bij zout. Als mes bij vork. Als stoel bij tafel. De een vult de ander aan. 

En samen vormen ze in Papendrecht het restaurant ‘Jut & Jul’. Dat wil zeggen, Nathalie Heezen en Adly Barendse doen dat. Want zo heten ze in het echt.

Nathalie en Adly
Nathalie Heezen en Adly Barendse hadden, voordat ze besloten hun krachten te bundelen, beiden zes jaar gewerkt in de Papendrechtse horeca. Nathalie bij grand café Willaerts en Adly bij Il Mercato. Waarna ze alle twee, afzonderlijk van elkaar, hun horeca-leven buiten Papendrecht voortzetten. Totdat het moment kwam dat ze zich realiseerden dat ze terug wilden.

Kracht
Nathalie: ‘We wilden graag terug naar Papendrecht. Onze kracht ligt in dit dorp en niet ergens anders. Met al onze ervaring die we hier hebben en de vele mensen die we kennen. We vonden bovendien dat je hier een plek miste waar je gezellig terechtkunt voor een kopje koffie met taart, voor een borrel, of voor hapje eten.’ Adly: ‘Papendrecht is natuurlijk ook geen grote stad, waar de keuze uit cafés en restaurants veel groter is. En we wilden hier heel graag iets voor onszelf.’

Crowdfunding
En die kans deed zich voor toen de eigenaar van restaurant ‘De Promenade’, aangaf te willen stoppen. Met een crowdfundingactie kregen Nathalie en Adly binnen twee dagen het bedrag bij elkaar, waarmee ze dit pand konden kopen en verbouwen. Adly: Maar liefst 45 mensen hebben in ons restaurant geïnvesteerd, waardoor onze droom werkelijkheid werd. Vanbinnen ziet het er nu uit hoe wij het voor ogen hadden. Met een nieuwe vloer, een vide, een open keuken. En alles heel sfeervol aangekleed.’

Vertrouwd met een twist
En de innerlijke verandering beperkt zich niet tot een verandering van interieur, maar geldt ook voor de menukaart; en dus voor de innerlijke méns. Veel vertrouwde gerechten. Maar met een twíst. Met een draai die Nathalie en Adly eraan gegeven hebben. Een mooi voorbeeld is de rundercarpaccio, die onder de naam ‘Tartaar “Jut”’ een volkomen eigen leven leidt. Een leven dat onlosmakelijk verbonden is met ‘Jut & Jul’. En dat geldt voor veel meer gerechten.

Maar om dat te ervaren, moet je ‘Jut & Jul’ zélf een bezoek brengen. Zolang dat echter vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk is, kun je genieten van een lekker en uitgebreid takeaway-menu, dat Nathalie en Adly hebben samengesteld.