Uiteindelijk wil iedereen meedoen

04 mei

Werkbank Drechtsteden helpt werkzoekenden die het zonder hulp niet voor elkaar krijgen een baan te vinden.

Vaak hebben zij om verschillende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt.

Missie
De in 2016 door Herman Nieuwstraten en Arthur Moen in Papendrecht opgerichte Stichting Werkbank Drechtsteden start vanuit de individuele behoefte om weer op de arbeidsmarkt actief te zijn. De missie van de onafhankelijke stichting is om zoveel mogelijk (kwetsbare) mensen in de Drechtsteden aan betekenisvol werk te helpen. De Werkbank kent veel vrijwilligers, onder wie professionals uit het werkveld, ervaringsdeskundigen en gepensioneerden. 

Bezoekers
De bezoekers van Werkbank Drechtsteden komen uit de regio Drechtsteden, maar ook ver daarbuiten: Rotterdam, Spijkenisse, Oud-Beijerland en de Alblasserwaard. Soms hebben ze geen diploma’s of diploma’s die in Nederland ongeldig zijn. Voor anderen is het vanwege een taalachterstand, een fysieke of een cognitieve beperking lastig om werk te vinden. Door gebrek aan een netwerk is het voor hen ook vaak moeilijk om informatie, hulp en advies te vinden. Arthur Moen: ‘We merken dat steeds meer bezoekers met vragen komen op het gebied van werk die eigenlijk voor professionals bedoeld zijn. De Sociale Dienst stuurt mensen naar ons door, wanneer zijzelf geen passend antwoord of gewoon geen tijd hebben.’ 

Koffie
Onder het genot van een kop koffie gaan de bezoekers in gesprek met de vrijwilligers van Werkbank Drechtsteden en wordt er bekeken wat er nodig is om aan een baan te komen. Ze worden hierbij  geholpen met onder andere het maken van een cv, het schrijven van een profielschets en met workshops die ze kunnen volgen. Daarna wordt naar werk gezocht, waarbij het grote netwerk van de Werkbank wordt ingezet. Herman Nieuwstraten: ‘Als oud-wethouder maar ook uit andere functies heb ik een flink netwerk opgebouwd en dat gebruiken we, samen met de vele connecties van de andere vrijwilligers, bij het zoeken naar werk.’ Je kunt bij de Werkbank ook een profielfoto laten maken, een sollicitatiegesprek oefenen en hulp krijgen bij moeilijke brieven van de Sociale Dienst of het UWV. Maar bezoekers worden niet alleen geholpen door de vrijwilligers, ze helpen ook regelmatig elkaar.

Succes
De aanpak van individuele hulp is succesvol. In 2018 werd in Dordrecht het tweede werkcafé van Werkbank Drechtsteden geopend. En in datzelfde jaar zijn er veertig successen behaald, variërend van een betaalde baan, een taalwerkstage tot opdrachten als ZZP’er. Herman Nieuwstraten: ‘Dat geeft natuurlijk een geweldige voldoening! Daar doe je het allemaal voor. Om deze vaak kwetsbare groep te helpen.’

Voor hen laat Werkbank Drechtsteden een ophaalbrug neer over het gat dat is ontstaan tussen langs de zijlijn staan en in het veld.