Alleen al die baklava!

Wat je van ver haalt is lekker, zeggen ze. Maar kijk eerst eens om je heen. En laat je verrassen.

Door supermarkt Maha, waar de buitenlandse lekkernijen voor het oprapen liggen. Waar je zodra je er een voet over de drempel zet vergeet dat de supermarkt in Papendrecht staat.

Wieg
De wieg van Rateb Shoufan, eigenaar van Maha, stond in Syrië. Het land, waar hij als succesvol projectontwikkelaar een eigen bedrijf had, een groot huis, mooie auto, vrouw, kinderen; alles wat het leven aangenaam maakt. Een leven waarvoor je zou tekenen, denk je. Maar helaas is niet alles goud wat er blinkt. Rateb Shoufan moest vluchten en alles achterlaten, omdat het voor hem in Syrië veel te gevaarlijk werd. 

Tweede kans
Eind 2014 kwam Rateb in Nederland aan. Het land dat hem door vrienden werd aangeraden vanwege de ‘aardige mensen die er wonen’. Voor hem is Nederland een tweede kans, die hij met vier handen aangrijpt. Als hij er vier zou hebben. Direct de inburgeringscursus volgen om hier thuis te raken, als vrijwilliger werken bij de Voedselbank om de taal leren, werk vinden om zijn gezin te onderhouden, het kon Rateb niet snel genoeg gaan. ‘Ik wilde geen uitkering ontvangen, niets doen, en thuis op de bank gaan liggen. Dat past totaal niet bij me. Wat voor voorbeeld ben je dan voor je kinderen? Vandaar dat ik via internet op zoek ging naar een baan.’

Maha
En die vond Rateb als eigenaar van supermarkt Maha. Totaal ander werk dan hij gewend was. Maar er stond een ruimte leeg in Papendrecht, en zo kwam hij op het idee om daar een supermarkt te beginnen met vooral Syrische producten. Een supermarkt waarmee hij zich echt kon onderscheiden. En dat is gelukt. Alleen al de Syrische Baklava is een bezoek meer dan waard. Bij het opzetten van zijn bedrijf en het daarbij behorende papierwerk, kreeg Rateb hulp van Herman Nieuwstraten, projectcoördinator bij Stichting Werkbank Drechtsteden en oud-wethouder van de Gemeente Papendrecht. ‘Ik wil graag het beeld veranderen dat vluchtelingen hier voor een uitkering komen. Niemand laat vrijwillig achter wat hij heeft opgebouwd om te kiezen voor het grote onbekende, met alle risico’s van dien.’

Gezin
Dat grote onbekende werd dus Papendrecht. Het veilige Papendrecht. Want daar was het Rateb om te doen: om te zorgen dat zijn kinderen zouden opgroeien zonder angst. Nadat Rateb tien maanden in Nederland was, kwamen zijn vrouw en kinderen ook hiernaartoe en werd het gezin herenigd. In de naar zijn dochter vernoemde supermarkt maakt hij erg lange dagen, waardoor hij zijn uren thuis vooral slapend doorbrengt. ‘Maar dat heeft geen invloed op mijn goede humeur’, zegt hij lachend.  

En dat doen de inwoners van Papendrecht ook: lachen. Want zij kunnen onder andere genieten van zijn Syrische baklava. De baklava die Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven van het tv-programma ‘Heel Holland Bakt’ hebben bestempeld als ‘Baklava Light’. Heerlijk en verantwoord.


 

Alle tips UITagenda Meld je verhaal