Culturele Raad Papendrecht

‘Pas als het kunst is, is het echt.’

Deze wat paradoxaal aandoende uitspraak van schrijver Jan Wolkers, geeft goed weer waar de Culturele Raad Papendrecht voor staat.

‘Wij blijven ons inzetten voor een breed en gevarieerd aanbod aan kunst en cultuur in Papendrecht. Of dat nu actief of passief is, met elkaar genieten van kunst en cultuur is wat mensen met elkaar verbindt.’ Waar het echt om gaat dus, vinden de duovoorzitters van de Culturele Raad Joke Boer en Cuna Rupert.

De Culturele Raad Papendrecht bestaat uit vier secties.

Sectie Amateurkunst
De sectie Amateurkunst wil een platform zijn voor amateurkunstenaars uit Papendrecht en omstreken. De sectie biedt aan alle amateurkunstenaars uit haar bestand de mogelijkheid om te exposeren in voor publiek toegankelijke ruimten in Papendrecht, zoals de bibliotheek en zorgcentrum De Waalburcht. Daarnaast organiseert de sectie voor haar leden atelierbezoeken bij beroepskunstenaars en jaarlijks een lezing door een beroepskunstenaar. 

Sectie Letteren
De sectie Letteren organiseert in Papendrecht elk jaar een gevarieerd aanbod aan letterkundige activiteiten. Hiertoe behoren onder andere het Groot Papendrechts Dictee, de gedichten- en verhalenwedstrijd, lezingen van schrijvers, en de op het televisieprogramma ‘Tien voor Taal’ geënte  Papendrechtse Taalstrijd. Daarnaast wil de sectie op speelse wijze de inwoners van Papendrecht interesseren voor aspecten van taal en cultuur.

Sectie Beeldende Kunst
Het doel van de sectie Beeldende Kunst is om het openbaar kunstbezit in Papendrecht te promoten en onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De sectie adviseert desgevraagd bij de aankoop/verwerving van kunst door de gemeente Papendrecht. Daarnaast inventariseert en documenteert de sectie Beeldende Kunst de Papendrechtse kunstwerken, waartoe ze de website ‘Kunst voor Papendrecht’ onderhoudt.

Sectie Muziek
De sectie Muziek wil een platform zijn voor amateurmuziekkunstenaars in en rond Papendrecht. De sectie biedt hun regelmatig de gelegenheid om in de vorm van publieke optredens uiting te geven aan hun liefde voor muziek maken. Daarnaast organiseert ze in voorkomende gevallen evenementen waar ook semiprofessionele artiesten optreden. Ook belegt de sectie Muziek, in samenwerking met zorgorganisatie Rivas, koffieconcerten in de zorgcentra De Waalburcht en De Markt. 

Wanneer je net als Wolkers vindt dat pas als het kunst is het echt is, of als je – iets minder hoogdravend wellicht – graag je steentje wilt bijdragen op cultureel gebied in Papendrecht, neem dan contact op met de Culturele Raad Papendrecht.  
 

Alle tips UITagenda Meld je verhaal