VV Papendrecht - VV Drechtstreek

'Vuurwerk', 'gezelligheid' en 'passie' zijn de eerste woorden waaraan je denkt bij de Papendrechtse derby.

Natuurlijk zijn er zijn wel meer derby’s te verzinnen. Feyenoord-Sparta, AC Milan-Inter Milan, Rangers-Celtic. Maar die verbleken bij de Papendrechtse klassieker.

Wanneer je bedenkt dat in de sport rivaliteit en vriendschappelijkheid hand in hand horen te gaan. Dat sport door fair play, eerlijk en sportief spelen, voor iedereen aantrekkelijker en plezieriger wordt. En wanneer je je realiseert dat de Papendrechtse derby hieraan meer dan voldoet. Beide voetbalverenigingen hebben overigens een lange historie.

VV Papendrecht
Voetbalvereniging Papendrecht is 1 augustus 1920 opgericht als PVV. Op initiatief van fabrieksarbeiders van machinefabriek en scheepswerf Van der Schuit werd in café Wapperom, boven aan de Veerstoep, met de pet rondgegaan. Met de vijftig cent die opgehaald werd, kochten ze een bal. Waarmee de oprichting van voetbalvereniging PVV, later omgedoopt in Voetbalvereniging Papendrecht, een feit was. In het begin voetbalden ze alleen op de zondag. Vanaf 1955 ook ‘s zaterdags.

VV Drechtstreek
Nadat de werknemers van de Papendrechtse vliegtuigfabriek Aviolanda op 1 juli 1946 de club hadden opgericht, namen zij, in rood shirt en zwarte broek, onder de naam VV Aviolanda deel aan het populaire zomeravondvoetbal voor bedrijven. In 1961 veranderde het clubtenue in de bekende blauw-witte combinatie – de kleuren van vliegtuigfabriek Aviolanda. Na de fusie in 1967, waarbij de vliegtuigindustrie Aviolanda opging in Fokker, veranderde de naam van de voetbalvereniging in VV Drechtstreek. 

Gemeenschappelijke oorsprong
VV Papendrecht en VV Drechtstreek hebben een gemeenschappelijke oorsprong: beide clubs zijn opgericht door fabrieksarbeiders. VV Papendrecht door fabrieksarbeiders van Van der Schuit, VV Drechtstreek door werknemers van Aviolanda. Wellicht dat de herkenning ervoor zorgt dat de derby altijd een gemoedelijke, sfeervolle maar ook spannende aangelegenheid is.


Want uiteindelijk wil de een uiteraard niet onder doen voor de ander. Blauw-wit tegen rood-zwart, Oost tegen West, het doet denken aan de zich in Manhattan afspelende film West Side Story. Waar twee groepen vechten om de macht. Met dit verschil dat deze strijd niet eindigt met de dood van een filmpersonage, maar met een biertje in de kantine. 

 

 

Alle tips UITagenda Meld je verhaal