Spelen, spelen en nog eens spelen

Het is voorbehouden aan kinderen. Speeltuinvereniging De Zonnebloem geeft ze de ruimte.

Utile dulci
Speeltuinvereniging De Zonnebloem stelde zich in haar oprichtingsjaar 1959 ‘ten doel de gezonde drang tot beweging, die in kinderen leeft, in goede banen te leiden door hun nuttige en aangename bezigheden te verschaffen’. Mooie woorden die moeiteloos zouden passen in het toenmalige Polygoonjournaal.

Zwart-wittelevisie
Inmiddels is er veel veranderd. Het Polygoonjournaal, de ouders van toen, de kinderen van destijds, het is geschiedenis. Het was de tijd van zwart-wittelevisie, verzuiling, etiquette. De tijd dat aangenaam ook nuttig moest zijn. Een tijd die de jongens en meisjes die nu de speeltuinleeftijd hebben, zich nauwelijks kunnen voorstellen. En dat hoeft ook niet. De huidige Zonnebloem is geel en bruin. Dat wil zeggen: modern en toegankelijk. 

Modern
Bij De Zonnebloem, waar de kinderen van Koningsdag tot eind september dagelijks kunnen spelen, worden de speeltoestellen jaarlijks gekeurd. Hiervan wordt ook een rapport opgesteld. Het stenen clubgebouw beschikt over twee toiletgroepen, een mindervalidetoilet, een bar, een snoephok, diverse opslagruimten en een grote zaal. Daarnaast staat er een stenen berging, waarin het materiaal wordt opgeslagen. In het clubgebouw mag, geheel volgens de huidige eisen, niet gerookt worden.

Toegankelijk
Bij het ontwerp van het clubgebouw is rekening gehouden met mindervaliden. Zo heeft het, afgezien van een aangepast toilet, brede deuren die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. In de speeltuin zélf kunnen mindervalide kinderen volop spelen. Een aantal speeltoestellen is zo ontworpen dat alle kinderen, mindervalide of niet, zich hierop kunnen uitleven.

Dus kom naar De Zonnebloem, waar plezier voorop staat en veiligheid in orde is! Of het ook nuttig is? Tja… 

Alle tips UITagenda Meld je verhaal