Herdenking bij Lancaster monument

21 juli

Vanaf 15:00 tot 16:00

Recreatie

Locatie:
Papendrecht
Lancasterplein


Bezoek de website

Op 21 juli wordt een herdenking gehouden bij het Lancastermonument, op het Lancasterplein, waar precies 80 jaar geleden de Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ neerstortte.

Hierbij zullen nabestaanden uit Australië, Canada en Engeland aanwezig zijn.

Een sobere plechtigheid met verschillende sprekers, onder wie de kleinzoon van piloot Colin Clarey.

Deze herdenking is vrij toegankelijk voor belangstellenden.

Van 6 juli t/m 28 december is in Museum Dorpsbehoud Papendrecht de tentoonstelling 'Zij betaalden de hoogste prijs!!' te zien.

Op 21 juli 1944 stortte de Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ neer in de polder achter het Oosteind, waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen. In 1945 werd de belofte aan de nabestaanden gedaan, dat wij hen steeds zouden blijven herdenken. Aan die belofte is de afgelopen jaren op vele manieren uiting gegeven.

In Museum Dorpsbehoud is een overzicht te zien van restanten van het vliegtuig, de berging van het wrak in 2002, de onthulling van het Lancastermonument op het Lancasterplein in 2004, bezoeken van nabestaanden, correspondentie met en foto’s van de bemanningsleden en hun families, enz.

Met deze tentoonstelling hopen wij een bijdrage te leveren aan de bewustwording, dat onze vrijheid is betaald met vele levens, waaronder die van de ‘Popeye’-bemanning.

De tentoonstelling is op zaterdagmiddag van 14 tot 16 uur te zien tot en met eind december 2024.

Toegang is gratis. (Groepen op afspraak betalen een bescheiden vergoeding).