Nederlandse landschapsschilderkunst

4 maart

Vanaf 19:30 tot 21:30

Locatie:
Papendrecht
Vondellaan 158


Organisator:
Volksuniversiteit Papendrecht


Prijs:
€ 18,00


Contact:
078-6154764
info@vupapendrecht.nl


Bezoek de website

Hoo Man Chan houdt een lezing Nederlandse landschapsschilderkunst vanaf de Middeleeuwen tot nu.

"Ode aan het Nederlandse landschap" is het cultureel-artistieke thema van 2021. Deze kunstlezing sluit daar precies op aan: deelname bied je een overzicht en verdiepende kennis van het unieke van onze Nederlandse landschapsschilderkunst.

Vanaf eind Middeleeuwen ontwikkelden schilderingen van landschappen zich tot een verschijnsel met eigen artistieke kenmerken en kregen ze de functie om de boodschap van schilderkunst over te dragen.

Vanaf de 17e eeuw gaat de Nederlandse landschapsschildering een heel eigen, unieke plek innemen door de focus op het uitbeelden van een rustieke natuur. Ruisdaels landschappen vertonen juist weer maatschappelijke verwijzingen naar de veranderende wereld van de mens in die tijd.

Tot slot ontstaat een nieuwe betekenis van de natuur voor kunstenaars door de impact van de ontwikkeling naar een moderne wereld vanaf de 19e eeuw.

Startend met de Haagse School ontstaat er een boeket van allerlei vormen en stijlen van landschapsschilderkunst die ook in de hele 20e eeuw de tijd en wereld toelichten waarin ze zijn ontstaan. 

Prijs: € 18,00