De Heerlijkheid van Papendrecht

09 maart

Onder aan de dijk langs de Merwede ligt een boomgaard, waar op natuur- en milieuvriendelijke wijze appels, peren, pruimen en kersen worden geteeld.

Het klinkt als een er-was-eens-verhaal, maar dit landelijk stukje Papendrecht, waar een deel van de oogst wordt verwerkt tot jam, sap en saus, bestaat echt en heet De Heerlijkheid van Papendrecht.

Landwinkel
In de Landwinkel De Heerlijkheid kun je deze producten uit eigen boomgaard en daarnaast biologische groenten en fruit uit de regio kopen. Ook kun je hier terecht voor alle mogelijke vragen die betrekking hebben op datgene wat De Heerlijkheid te bieden heeft.

Bierbrouwerij
Afgezien van fruit en groenten, is dat ook bier. Hun zelfgebrouwen bier, wel te verstaan. Want De Heerlijkheid heeft ook een eigen bierbrouwerij, waarin ze heerlijke speciaalbieren brouwen.     

De Hooizolder, voor vertier en zaken
Van de vroegere hooizolder is een ontvangstruimte gemaakt. In deze, via de buitentrap achter de Landwinkel te bereiken, ruimte kun je onder het genot van een kopje koffie of thee rustig genieten van het mooie uitzicht op de boomgaard. Via de trap op de Hooizolder bereik je de tweede verdieping, waar zich een vergaderruimte bevindt die afgesloten kan worden. 

Mini-kinderboerderij
Op het terrein van De Heerlijkheid lopen verschillende dieren rond, zoals kippen, eenden, konijnen, geiten en varkens, waarvoor je in De Landwinkel voer kunt krijgen. 

Stichting BIJ de Heerlijkheid
In de boomgaard staat het pand van Stichting BIJ de Heerlijkheid, waar educatie wordt gegeven over bijen en insecten. Met name over de teeltwijze van De Heerlijkheid, die erop gericht is om met behulp van nuttige insecten de schadelijke te bestrijden; zonder het gebruik van chemische insectenbestrijdingsmiddelen.

Op een eerlijke, natuur- en milieuvriendelijke manier dus. Gelukkig is dit geen sprookje, want die bestaan niet. Alhoewel, als je nietsvermoedend op de ‘Kerkbuurt’ rijdt,  om voor de eerste keer De Heerlijkheid van Papendrecht aan te doen, dan kom je in een wereld terecht die je daar niet had verwacht.